zondag, februari 24, 2013

Fear


Als ik 's-avonds moederziel alleen in mijn bedje ga liggen, alles donker, alles stil, begin ik meestal na te denken over de meest vreselijke dingen. Mijn 2 grootste angsten, spinnen (toen ik een plaatje opzocht van een spin heb ik oprecht de laptop dichtgesmeten, een plaatje maakt me al zó bang, dat is echt achterlijk..) en de dood, nemen de controle vaak compleet over. Als ik in slaap val met de gedachte aan spinnen, droom ik hier meestal ook over. Mijn angst voor de dood uit zich verder niet behalve als je er dieper over na gaat denken, alleen in mijn bedje dus, en dit zorgt dan weer voor slapeloosheid, wallen, te laat op school, irritaties, ellende etc. Hierbij mijn tips die, soms, wel werken bij mij:


1. Denk aan leuke, mooie dingen
Deze komt van mijn moeder, makkelijker gezegd dan gedaan zeg ik altijd. Ik probeer al jaren mijn enge gedachten te veranderen naar een leuke speelfilm over schaapjes en Mickey Mouse, maar dit werkt voor mij eigenlijk meestal gewoon niet. Denken aan mooie momenten in je leven, zoals een mooie plek die je ooit bezocht hebt of je vriendinnen of je vriendje helpt soms wel, maar ik vind dit niet de meest ideale oplossing voor mijn probleem.

2. Herlees je dagboek
Ja, ik ben zo'n typisch meisje die van groep 3 tot de 6de klas een dagboek heeft bijgehouden. Als ik niet kan slapen of bang ben 's-nachts helpt het voor mij heel erg als ik deze dagboeken ga herlezen. Ze herinneren me aan mooie tijden en leuke dingen die ik heb gedaan waardoor de angsten snel wegvagen. Voor deze oplossing moet je natuurlijk wel een dagboek bij hebben gehouden.


3A. Muziek luisteren
Zelf ben ik niet zo'n fan van deze oplossing, omdat ik soms gewoon heel chagrijnig wordt van muziek in de avond in mijn eentje luisteren. Maar ik heb een vriendin die echt altijd vrolijk wordt van muziek, en dit (denk ik, sorry als ik het verkeerd heb) wel eens gebruikt om deze problemen tegen te gaan. Met muziek luisteren bedoel ik natuurlijk niet de nieuwe Armin van Buuren, maar dan iets zachtere, lieflijke muziek zoals Birdy. Tenzij je natuurlijk rustig wordt van heavy metal, dan moet je dat vooral doen.

3B. Serie kijken
Dit heb ik zelf vaak gedaan, alleen je minuten slaap tikken erg snel weg. Mijn nieuwste verslaving aan Gossip Girl helpt me wel vaak om niet aan enge dingen te denken. Ik weet wat jullie denken: Gossip Girl? Gast, dat is allang afgelopen. Ik vond alleen Gossip Girl heel erg stom, alleen had het nog nooit gezien. Met sinterklaas kreeg mijn zusje het eerste seizoen cadeau, en sindsdien ben ik een verslaafde. Ik ben nu ergens bij seizoen 4.4. Loop een rondje door je huis 
Ik heb nooit de puf gehad om uit bed op te staan en daadwerkelijk een rondje door mijn huis te gaan lopen, maar ik snap wel dat dit erg op kan luchten. Als je je niet fijn voelt in je kamer door je angsten kan je inderdaad erg rustig worden door even lekker je benen te strekken.


5. Verander je omgeving
Doe even je lichten aan, doe even de ramen open als het te warm is of doe die verwarming omhoog als het te koud is. Pak wat extra dekens en kussens en pak jezelf helemaal in, of doe juist alles uit en hang even uit het raam. Of pak die enge knuffel in de linkerhoek en gooi die even naar buiten, of verplaats die stoel die wel heel veel wegheeft van een eng figuur. Zo kan je misschien weer met een fijn gevoel gaan slapen.


6. Roep je moeder
Dit vind ik zelf een erg goede. Als je niet kan slapen door je angsten werkt het altijd om even je moeder (of vader, maar ik prefereer moeder) te roepen zodat ze een glaasje water/limonade kan brengen en je even kan troosten en zodat ze gewoon even zegt dat alles goed komt en dat je nergens bang voor hoeft te zijn. 


7. Whatsapp/SMS iemand
Deze tip schoot me net te binnen, maar als je dit probleem hebt zijn er misschien wel mensen wakker die met je kunnen praten over totale onzin, zodat je even wordt afgeleid. Het kan ook zijn dat ze een nieuwe roddel of bijvoorbeeld cijfers of een nieuw leuk filmpje hebben gevonden waardoor je wordt afgeleid.


8. Schaapjes tellen
Er wordt altijd gezegd dat dit helpt, maar ik heb het zelf nooit meegemaakt. Het lijkt me toch dat dit een fabeltje is want hoe hard ik ook probeer, mijn angsten overwinnen het altijd van springende schaapjes. Lukt dit iemand wel?


9. Schakel professionele hulp in
Als je angsten zó erg zijn dat ze je leven gaan beïnvloeden (zeg: paniekaanvallen, zwetend wakker worden, hartkloppingen), dan kan het misschien handig zijn om hulp in te schakelen van mensen die er ervaring mee hebben. De eerste stap die je zou kunnen zetten is over je angsten praten met de huisarts, hij zou je kunnen doorverwijzen.


10. De Slaappil
Als echt helemaal niks werkt, en slapen gewoon niet lukt, dan zeg ik: bespreek het een en ander met je ouders, en dan kan een slaappil misschien voor verbetering zorgen? Ik heb dit zelf nog nooit gedaan dus neem niks van mij aan, maar vriendinnen hebben soms wel een slaappil genomen en dan slaap je als een roosje!

Beeld  | Tumblr

3 opmerkingen:

 1. Ik werd emotioneel van je artikel! Geen idee waarom, waarschijnlijk omdat je het zo goed hebt geschreven! Prachtig!
  With lots of Love,
  Hanna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw! Dat had ik niet verwacht, heel erg bedankt voor je reactie! XX

   Verwijderen
 2. The shoes are from sacha!
  Love your post!

  <3

  BeantwoordenVerwijderen